Kedd, 2024-05-14, 5:10 PM
Üdvözöllek, Vendég
Nyitólap » 2011 » Július » 7 » Figyelem Felhívás!
1:57 PM
Figyelem Felhívás!
Jön az uv-b és a hőségriasztás!
http://magyarmet.ucoz.com/_nw/0/79750213.jpg
Az OMSZ UV-B riasztást adott ki péntekre. A normál bőrtípusúaknál már 15-20 perc napon tartózkodástól is bőrpír keletkezhet. A négynapos kánikula miatt a legmagasabb fokozatú  hőségriasztást rendeli el hamarosan az országos tisztifőorvos. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szintén felhívja a figyelmet, hogy pénteken a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7,5-ös, azaz nagyon erős UV-B sugárzás várható.Az OMSZ arra kér mindenkit, hogy - amennyiben lehetséges - napközben 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképp javasolt. Normál bőrtípusnál ugyanis már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Gyilkos sugarak

Az UV-sugárzás komoly veszélyt jelent az emberi szervezet számára. Az ultraviola (UV) sugárzás a napból érkező, az emberi szem számára láthatatlan fénytartomány, hullámhossz alapján három részre – A, B és C - osztják. Az UV-A csontképzést segítő jótékony hatása mellett hozzájárul a bőr öregedéséhez, és bőrrákot okozhat. Az UV-B sugaraknak köszönhető a bőr „barnulása”, és segíti a szervezetet a D-vitaminképzésben, ellenben ez a sugárzás felelős a leégésért és bőrrákot is okozhat. Az UV-C sugárzás lenne számunkra a legveszélyesebb, ez azonban nem jut el a földre, a légköri ózonról visszaverődik az űrbe.

A Föld légköre egyébként lényegesen megszűri az UV sugárzást, de hogy mégis milyen mennyiség jut el a felszínre, azt befolyásolja még a napsugarak beesési szöge és a felhőzet vastagsága is. A klimatikus viszonyokat figyelembe véve Magyarországon 10 fokos skálát alkalmaznak az UV-sugárzás mérésére, tőlünk délre haladva egyre nő a maximális érték, Török- vagy Görögországban például 13 vagy még magasabb fokolású skálát használnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat OMSZ öt kategóriát használ az UV-B sugárzás jelzésére: 0,1-2,9 között gyenge, 4,9-ig mérsékelt, 6,9-ig erős, 7,9-ig nagyon erős, 8 fölött pedig extrém mértékű a sugárzás.

Az emberi bőr színe genetikailag kódolt, a „barnulás”, a fokozott pigmenttermelés a szervezet önvédelmi reakciójának a jele. A sötétebb bőr ugyan fokozottabb védelmet nyújt az UV sugárzás ellen, viszont a lebarnult emberek előzőleg már sok károsodás érte. A bőr pedig nem felejt: az élet során kapott UV sugarak hatása összegződik. A késői daganatos megbetegedések szempontjából a legnagyobb rizikót a gyermekkorban elszenvedett napégések jelentik. Esztétikai okból ezért nem biztos, hogy megéri a napon aszalódni.

A bőr mellett a szemet is károsíthatja

A legtökéletesebb UV-védelem az, ha egyáltalán nem megyünk napra, de a legfontosabb az unásig ismételt szabály: 11 és 15 óra között védelem nélkül tilos a napon tartózkodni – a napsugarak nagy beesési szöge miatt ilyenkor a legerősebb a sugárzás. Ha mégis ki kell mozdulni, minél sötétebb és sűrűbb szabású ruhát vegyünk fel, mert azok jobban kiszűrik a sugarakat, mint a világos, lenge anyagok. Érdemes kalapot hordani, ami védi a fejet, és némileg az arcot és a szemet is.

Erős UV sugárzás esetén napszemüveg viselése erősen ajánlott, de csak ha jó minőségű. A pupilla fény hatására ugyanis normál esetben összeszűkül, így védekezik a káros sugarak ellen. A napszemüveg „védelmében” ugyanakkor kitágul, és ha nincs megfelelő UV-védelem a lencsén, a sugarak akadálytalanul jutnak el a szemfenékig. A tartósan erős sugárzásnak kitett szemekben gyakrabban keletkezik rosszindulatú rákos daganat, például az úgynevezett malignus melanóma. Ezenkívül szürkehályogot vagy makula degenerációt – a szemfenék meszesedése – okozhat.

Az is érthető, ha valaki nem akarja fekete burnuszban tölteni a nyarat, ekkor jönnek a különböző fényvédő krémek. Ezek faktorszáma az UV- B és -A sugárzás elleni védelem fokát jelenti, de egyetlen fényvédő krém sem nyújthat 100 százalékos védelmet. A kettes faktorszám az UV sugárzás 50 százalékát szűri ki, a hármas már 75-öt, majd ahogy emelkedik a faktorszám, úgy feleződik a bőrbe jutó káros sugarak aránya. Ezért 50-nél magasabb faktorszámot ma már nem is jeleznek a készítményeken.
[MOD]

Csatolások: Kiskép 1
Megtekintések száma: 341 | Hozzáadta: Amatorido | Tag-ek(kulcsszavak): OMSZ, Amatorido | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]