Kedd, 2024-05-14, 7:11 AM
Üdvözöllek, Vendég
Nyitólap » 2011 » Június » 21 » Erős uv szerdán!
1:13 PM
Erős uv szerdán!
Az északi féltekén a május 22. és július 20. közötti 60-napos időszakban éri a legerősebb napsugárzás a földfelszínt. Ilyenkor a legnagyobb a napmagasság az év folyamán, ez segít a nyár „beindításában" is. A legmagasabb delelést június 20-21-én éri el központi csillagunk, így csillagászati szempontból ekkor éri el éves maximumát az UV sugárzás.

Az UV sugárzás erősségét a napmagasság mellett azonban meteorológiai tényezők is befolyásolják, úgymint a légköri páratartalom, a nagytérségű áramlási viszonyok (ciklonok, anticiklonok elhelyezkedése) és ehhez kapcsolódóan az ózonréteg állapota, vastagsága. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy június 22-én, szerdán várható a legerősebb UV-B sugárzás az idei évben. A jobbára száraz, napos-gomolyfelhős időben extrém erős UV sugárzásra kell számítani, a maximum eléri a 8,3 -es értéket a derült időszakokban. Sőt, még csütörtökön is 8 körüli UV sugárzás várható.
8 feletti UV index esetén különös elővigyázatosság ajánlott, akár 10 perc is elegendő a bőrleégéshez. 11 és 15 óra között kerüljük a közvetlen napon tartózkodást, még magas faktorszámú fényvédő krémek használata esetén is. Célszerű napszemüveget, a napszúrás elkerülése érdekében széles karimájú kalapot, sapkát, viselni, ruhaneművel védeni a bőrt. A gyermekekre fokozottan figyeljünk!


Megtekintések száma: 348 | Hozzáadta: ales001 | Tag-ek(kulcsszavak): met, idojaras, elorejelzes, eros uv | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]